Στατιστικά

Articles View Hits
82942

Βρίσκονται τώρα μαζί μας

We have 4 guests and no members online

Σχολικό Ραδιόφωνο

Οι μαθητές του Γυμνασίου Εκάλης σε συνεργασία με τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Καμπάνη Κιλκίς έχουν δημιουργήσει το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο στην Ελλάδα. Εκπέμπουν καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο με ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές.

Συντονιστείτε!

Κένταυροι

Οι Κένταυροι

 

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, στο Πήλιο ζούσαν τα πανάρχαια χρόνια οι Κένταυροι. Πρόκειται για παράξενα όντα, που ήταν από τη μέση και πάνω άνθρωποι και από τη μέση και κάτω άλογα. Προήλθαν από το ερωτικό σμίξιμο του ακόλαστου βασιλιά των Θεσσαλών Ιξίωνα και της Νεφέλης. Σύμφωνα με το μύθο, κάποτε στο Πήλιο γινόντουσαν οι γάμοι του βασιλιά των Λαπήθων Πειρίθου με την ωραία Ιπποδάμεια. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο κακός Κένταυρος Ευρυτίωνας. Πάνω στο γλέντι ο Ευρυτίωνας, μεθυσμένος, επιχείρησε να απαγάγει τη νύφη.

 

Εξαγριωμένοι τότε οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι τιμώρησαν αυστηρά τον Κένταυρο, κόβοντάς του τα αυτιά και τη μύτη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την εκδικητική μανία των άλλων Κενταύρων που άρχισαν να αρπάζουν τις γυναίκες των Λαπήθων. Έτσι έγινε η περίφημη Κενταυρομαχία, από την οποία τελικοί νικητές βγήκαν, με τη βοήθεια του Θησέα, οι Λάπηθες.

 Ο Κένταυρος Χείρων : Μεγάλη μορφή των Κενταύρων ήταν ο μυθικός Χείρων Κένταυρος, δάσκαλος του Αχιλλέα, του Θησέα, του Ιάσονα και των άλλων ηρώων της Ελληνικής Μυθολογίας. Ο Κένταυρος Χείρων ήταν ο πιο σοφός μεταξύ των Κενταύρων και γνώριζε την τέχνη των ιαματικών βοτάνων, ενώ επιδιδόταν και στο κυνήγι και τη μουσική. Είχε θεϊκή καταγωγή, αφού, κατά μια μυθολογική εκδοχή, ήταν νόθος γιος του Κρόνου, ο οποίος συνευρέθηκε με την κόρη του Ωκεανού Φιλύρα. Μεγαλώνοντας ο Κένταυρος Χείρων απέκτησε μεγάλη φήμη ως ιατρός, επιστήμων και μάντης, αφού με τα άνθη της φιλύρας (κοινώς φλαμουριάς) θεράπευε ασθενείς, ενώ κόβοντας σε μικρές λωρίδες τον εσωτερικό της φλοιό τον χρησιμοποιούσε για να μαντεύει. Φημολογείτο ακόμη ότι δάσκαλος του Χείρωνα ήταν ο ίδιος ο Απόλλων. Η φήμη του Κενταύρου Χείρωνα ως ιατρού και μάντη εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, ενώ το όνομα του εμφανίζεται σε πολύ πρώιμες θηραϊκές επιγραφές στους βράχους του νησιού. Σοφός και αγαθός εκ φύσεως, ήταν ανεκτίμητος φίλος των ανθρώπων, αφού σε αυτόν προσέτρεχαν προκειμένου να θεραπευθούν.  Σε ένα αρχαίο αγγείο παριστάνεται φορώντας έναν μανδύα σκεπασμένο με άστρα, κρατώντας ένα ξεριζωμένο δένδρο, έχοντας τα θηράματα του κυνηγιού του στο πλάι του και συνοδευόμενος από τον σκύλο του.  Ο Χείρων, λόγω της θεϊκής καταγωγής του, ήταν αθάνατος αλλά ο Ηρακλής στη μάχη του εναντίον των Κενταύρων, προκειμένου να υπερασπισθεί τον φίλο του Φόλο, πλήγωσε κατά λάθος με δηλητηριασμένο βέλος στο πόδι τον γέρο σοφό. Ο ημίθεος λυπήθηκε πάρα πολύ για τον τραυματισμό του γέροντα φίλου του και προσπάθησε να τον θεραπεύσει ο ίδιος με φάρμακα τα οποία του υποδείκνυε ο Χείρων. Τα φάρμακα, όμως, δεν τον ωφέλησαν καθόλου και, βασανιζόμενος από τους φρικτούς πόνους που του προκαλούσε το τραύμα, αλλά και κουρασμένος από την ατελείωτη ζωή του, ο περιφημότερος των Κενταύρων ζήτησε από τον Δία να τον απαλλάξει από την αθανασία. Κάτι τέτοιο όμως ήταν πολύ δύσκολο και μόνο μετά από την παρέμβαση του Προμηθέα, ο οποίος  δέχθηκε να ανταλλάξει τη θνητότητα του με την αθανασία του Χείρωνα, ο Ζευς ενέκρινε τον θάνατο του Κενταύρου.

 


 

 

 

Κένταυροι -Ονόματα

 


Άβας , Βιάνωρ , Εμμάχιας , Κλάνις , Νέσσος , Ριφεύς , Αγριος , Βραβήνωρ, Ενοπίων , Κρίεων , Νύκεων , Ροίκος , Αγχιος , Βρήεος, Ερύγδουπος , Κύλλαρας , Οδίεης , Ροίεος , Ανφαχος , Βρόμιος , Ευρυνσμος , Κυρηναίος , Όϊκλος , Ετίφυλος , Αμφίων , Γρυνεύς , Εύρυεος , Λατρεύς , Όμαδος , Αμύδας , Γρυφαίος , θαύμας , Λυκάβας , Όρειος , Τηλεβόας , Αμύκος , Δάφνις , θούριος , Λυκίδας, Ορνεύς , Ύλης , Αοβολος , Δημολέων , θηράμων , Λύκητος , Φαιοκομης , Αργεύς , Δίκτυς , θηρεύς , Λυκόδας , Παιάντωρ , Φρύξος , Αρήος , Δόρπος , Βηροκτόνος , Λύκος , Πειοήνωρ , Χθόνιος , Αρκεος , Δορύλας , Ξόνιος , Μέδων , Περιμπδης , Χρόμις , Αρμανδίυν , Λούπων , Ιμβρεύς , Μελαγχαίεης , Πεεραίος , Άρπαγος , Δρύαλος , Ίππασος , Μελανεύς , Παλύνωρ , Φολόε , Άστυλος , Δυναίος , Ιπποείων , Μέρμερος , Πραξίων , ΧΕΙΡΩΝ , Αφείδας , Έλιμος , Ισοπλής , Μίμος , Πυράκμων , Αφαρεύς , Έλοψ , Ιφίνοος , Μόνυχος , Πύρηΐος